Література рідного краю

Читання становить основу професійної підготовки сучасного педагога. Це найважливіший спосіб освоєння базової соціально значущої інформації, спосіб набуття культури, розширення кругозору та інтелектуального розвитку, потужний засіб впливу на сферу почуттів людини. Виховання грамотного читача починається в дитинстві. І надалі багато важить від вихователя, щоб розвинути в дитини цей стійкий інтерес до читання.

Одним із чинників формування читацького інтересу особистості майбутнього вихователя є література рідного краю.

Вже понад 36 років на теренах Івано-Франківщини працює Літературний музей Прикарпаття. Тут зібрано чимало цінних видань письменників, творчість яких пов’язана з Прикарпаттям.

Літературне Прикарпаття репрезентоване десятками відомих та маловідомих імен, з-поміж яких 12 письменників – лауреатів Шевченківської премії (Ірина Вільде, Роман Іваничук, Іван Малкович, Василь Герасим’юк, Тарас Мельничук, Дмитро Павличко, Степан Пушик, Федір Погребенник, Ярема Гоян, Роман Федорів, Віра Вовк, Микола Андрусяк).

Студенти третього курсу спеціальності «Дошкільна освіта» відвідали Літературний музей Прикарпаття. Екскурсія відбувалася в рамках навчальної дисципліни «Література для дітей дошкільного віку» (Викладач: Чупровська Марта Ярославівна).

 

«Ми багато  почули, відкрили для себе нове бачення книг. Дізналися цікаві факти про життя і творчість  Маркіяна Шашкевича, Якова Головацька та Івана Вагилевича. Про Івана Франка і долю його сім’ї, (якщо прочитати «Спогади про  Івана  Франка», упорядник Михайло Гнатюк) можна  почути  більше інформації ніж зазвичай на уроках української літератури. Ще раз переконалися, що боротьба за українську, солов’їну, рідну мову – була завжди.

Було настільки цікаво, що час пробіг як 5 хвилин. У нас усіх дуже багато класних вражень і емоції переповнюють!

                                                                                  Маргарита Катівчук,

                                                                                   староста групи ДО-32