Як на Прикарпатті студентки Івано-Франківського фахового коледжу проходили практику у школах?

На Прикарпатті юні студентки-практикантки Івано-франківського фахового коледжу Прикарпастького національного університету імені Василя Стефаника, групи ПО-41, проходили практику «Пробні уроки і заняття в школі» у ліцеї №25 Івано-Франківської міської ради та у деяких інших освітніх закладах Івано-франківській області. Використання педагогічних здібностей у реальному житті, зі справжніми дітьми… Підготовка та написання конспектів залікових уроків, виховних заходів та безліч документації… Спробувати себе у ролі вчителя… 30 грудня 2021 року підбиваємо підсумки останніх двох цікавих, творчих та емоційних місяців. На захисті матеріалів практики були присутні: студенти-практиканти групи ПО-41, заступник директора коледжу з навчально-виробничої роботи Чупровська Марта Ярославівна, завідувач Педагогічного відділення Полякова Тетяна Вікторівна, керівник-методист практики Максимчук Ганна Миколаївна, заступник з навчально-виховної роботи Гонтар Антоніна Федорівна та вчитель початкових класів Стефінів Леся Дмитрівна ліцею №25 Івано-Франківської міської ради.

Заступник з навчально-виховної роботи Гонтар Антоніна Федорівна похвалила практикантів та висловила слова вдячності за сумлінну, відповідальну роботу у підготовці та проведення уроків, виховних заходів, допомозі вчителям у навчально-виховному процесі. Приємною несподіванкою стало для усіх те, що на захист завітали дітки 2-Е класу та їх вчитель – Стефінів Леся Дмитрівна, з якими працювала одна із практиканток – Максимчук Юлія. Вчителька поділилася позитивними враженнями щодо роботи студентки, а дітки щиро передавали вітання усім та побажання знову побачитися найближчим часом!

Які враження, труднощі виникали у процесі практики та які методи практикантки використовували на своїх уроках, поділяться наші коресподенти:   «Проходячи виробничу (педагогічну) практику, у нас була чудова можливість для того, щоб точно усвідомити: ” Чи на правильний шлях ми стали?”  Тому, можу впевнено сказати, що кращої професії ніж вчитель НЕМАЄ! У  мене залишилися прекрасні враження після проходження практики, я збагатила свій досвід, словниковий запас  та відчула всю красу та перспективу  вчительської справи.  А діти кожного дня радували своїми усмішками, теплими словами та цікавими запитаннями, над якими  потрібно було добряче замислитися». (Шкамат Ірина)   «Мені дуже сподобалося працювати з дітьми, оскільки вони дружні, старанні, прагнуть до здобуття нових знань та допомагають одне одному. Я відчула себе справжнім вчителем і це – прекрасно!» (Шкляр Христина)    «Проходження цієї практики відзначилось як окремий період в моєму житті, як досвід. Нові знайомства, нові яскраві емоції, яких точно раніше не було. Я відчула всі позитивні моменти цієї професії, а також і певні складнощі, адже без них не обійтися, та все ж, я зрозуміла, що готова і до труднощів.   Я вдячна за те, що коледж надає можливості побути частинкою шкільної сім‘ї, педагогічного колективу, і, справді, зрозуміти і відчути, чи бути вчителем – це наше покликання, або все ж ні».  (Пилипів Анастасія)     «Це була чудова практика з чудовими людьми!!! Я дуже щаслива, що я стала частинкою шкільної родини! Усі діти дуже щирі та відкриті, з усіма було дуже приємно працювати! І особливе дякую всім вчителям, які були завжди поруч! Дякую коледжу, що надали нам можливість відчути себе у ролі справжнього вчителя!» (Прокопчук Валерія)    «Я хочу подякувати за чудову можливість спробувати себе у ролі вчителя, за підтримку та настанови викладачам коледжу і вчителям школи!  Я дуже рада, що мала змогу попрацювати і поспілкуватися з такими прекрасними дітками. Дякую, що Ви є!» (Максимчук Юлія)     «На мою думку, ця педагогічна практика для мене дуже корисна, тому що сприяла формуванню і закріпленню інтересу до професії вчителя, а також формуванню педагогічних здібностей. Ефективності роботи в класі сприяло те, що я змогла знайти спільну мову з дітьми – це, вважаю, найбільшим своїм досягненням, здобутим під час проходження практики.   Я дуже сумуватиму за класом, полюбила сильно діток і щиро надіюся, що повернусь туди знову, в свій улюблений 1-А клас» (Савчин Наталія)     «Ось і вісім тижнів практики – позаду.  У моїй пам’яті назавжди залишаться добрі спогади, хороші емоції та велике-велике задоволення! Вкотре переконалася, що не помилилася із вибором своєї професії!   Бути вчителем – це є велика праця, вдячність за ту любов, яку ми віддаємо нашим маленьким і люблячим дітям.  Вони дивляться на нас своїми щирими оченятами, чекаючи від нас чогось нового, цікавого.  Я сумуватиму за їхніми посмішками… (Кліщ Марія)