Участь викладачів та студентів у VI Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю

Викладачі коледжу Оксана Цюняк, Світлана Довбенко, Людмила Ликтей разом зі студентами третього курсу спеціальності «Початкова освіта» (група ПО-32) взяли участь у VI Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Національна освіта в стратегіях соціокультурного вибору: теорія, методологія, практика» (присвячена 300-річчю від Дня народження Григорія Сковороди), що відбулася 16 листопада 2022 року на базі КЗВО «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради (м. Луцьк).

Онлайн-конференція об’єднала провідних учених, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти і закладів фахової передвищої освіти України, фахівців бібліотечної справи та обдаровану студентську молодь чи не з усіх регіонів нашої країни, а також представників зарубіжних закладів освіти.

Мета конференції − обмін знаннями та досвідом між теоретиками і практиками щодо соціально-культурних та методологічних проблем сучасної освіти у національному та глобальному вимірах; науково-практичні рефлексії творчої спадщини Г. С. Сковороди у контексті сучасності.

Наукова тематика конференції:

  1. Філософсько-освітні горизонти Григорія Сковороди.
  2. Творча спадщина Григорія Сковороди: мово- та літературознавчий дискурси.
  3. Забезпечення якості педагогічної освіти: національний та глобальний контексти.
  4. Дитинознавчі та школознавчі студії: націєтворчий потенціал.
  5. Рідномовна та іншомовна освіта. Медіаосвіта.
  6. Інтеграція науки і освіти: методологічні рефлексії змісту вищої та фахової передвищої освіти.

Професорка Оксана Цюняк звернулася до учасників конференції з вітальним словом та зазначила, що «нині ми усі працюємо у складних умовах, у перервах між повітряними тривогами, які лунають у кожній області, а сучасні реалії вимагають від нас багато зусиль та самовідданості впевнено тримати оборону на освітньому фронті». Оксана Петрівна подякувала організаторам конференції за те, що рідною мовою, українським словом виховують у молоді духовно-моральні цінності, національно-патріотичні почуття, допомагають «пізнати себе» за філософською концепціє Григорія Сковороди, вчення якого про любов, свободу і життя; допомагають усвідомити, що ми є частинкою чогось вищого і всеосяжного та мотивують робити добрі справи. Як стверджував Григорій Сковорода, у кожної людини в житті є своє призначення. У нас вчителів, викладачів, науковців – це навчати, передавати знання, формувати компетентності, виховувати патріотизм, свідому громадянську позицію, духовні, моральні цінності, любов до життя, до своєї Вітчизни. Також філософ зазначав, що завданням кожного з нас є пошук єдиного вірного шляху, особливої місії на землі. І нині особлива місія українців, українського народу – захищати свою землю, боротися за свою незалежність, відстоювати своє право на свободу!».

Слава Україні! Слава нашим героям!