Творча зустріч із лауреатами обласної премії імені В.Стефаника

25 жовтня 2018 року в Івано-Франківській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася творча зустріч із лауреатами обласної премії імені В.Стефаника та міської премії імені І.Франка в галузі літератури. Наша група, ПО-21, та куратор – Тринога Любов Орестівна, звісно ж не могли пропустити такої важливої та цікавої події. Отже, ми дружно відправилися в бібліотеку та з нетерпінням чекали початку дійства.

Гостей було дуже багато. І всі особливі, неординарні та неповторні. Це було щастя для мене, людини, яка обожнює українську мову та літературу. Та й взагалі, наша група любить все, що пов’язано з творчим розвитком.

Спочатку ми познайомилися з Галиною Христан. Цього року, у номінації «проза» Галина з книгою «Отченаш неба» здобула Стефаниківську премію. Цю жінку ми слухали із великим захопленням. Вона багато розповідала про любов до природи та бережливе поводження з нею.

Книга «Отченаш» – це розповідь про життя чоловіків, життя яких полягає у вічній боротьбі; можна сказати, спогади про мирне життя.

Також Галина є автором гуморесток, новел. Вона прочитала нам гумореску «Талант», яка мені дуже сподобалась.

Леся Шмигельська – українська поетеса, бібліотекар, лауреат літературної премії імені Марійки Підгірянки. Лауреат обласної премії ім.В.Стефаника у номінації «поезія» за книги «ПроСвіт» та «Осанна осені».

Мене дуже вразили щирі слова поетеси, коли її запитали про ставлення до конкурентів: «Письменники та поети не можуть мати конкурентів, бо всі по-своєму особливі».

Жінка є палкою прихильницею Василя Стефаника ще з раннього дитинства: «Пам’ятаю, як малою плакала над «Камінним хрестом» Стефаника».

Каже, що «поезія – це потреба душі», знаходить у ній спокій та затишок.

Має дві доньки та з превеликою радістю присвячує їм свої твори.

Петро Парипа – заслужений журналіст України, секретар обласної спілки журналістів, лауреат 2018 року обласної премії ім. В.Стефаника у номінації «Документальна і науково-критична література» за книгу «Великі українці без масок» – енциклопедію, що налічує 2000 оповідок про життя 300-сот видатних постатей української історії, культури та літератури.

Автор порівнює те, що було колись і те, що є зараз. Дуже оригінально, що всі ці історії є реальними.

«Жанр оповідок – невизначений: це просто короткі факти з життя відомих людей», – говорить автор.

Петро захоплюється Т.Шевченком. У історіях він постає звичайною людиною, яка також має недоліки.

Письменник не прикрашає свої твори, показує людей такими, які вони є насправді.

Володимир Смірнов – музеєзнавець, літературознавець, публіцист, громадський і культурний діяч, завідувач Літературного музею Прикарпаття. Лауреат 2018 року міської премії ім. І.Франка в галузі літератури за книжку «Написане залишається» – опис творчої спадщини призабутих і малознаних діячів літератури Галичини. Книга складається з художньо-документальних нарисів, також там містяться три світлини Ольги Дучимінської.

Він описав життя відомої жінки Ольги. Як з’ясувалось, вона колись мешкала по тій самій адресі, що й Володимир. Це точно було не збігом. Автор вирішив, що зобов’язаний написати про неї.

«Ці люди жили поряд з нами…», – висловлює свої думки автор.

Чоловік також щиро захоплювався життям відомої української письменниці – Ольги Дучимінської.

Володимир спілкувався з фотографом та митцем – Павлом Дроб’яком, який в 2009 році пішов з життя, після чого письменник вирішив написати про нього нарис. «Простий та доступний чоловік», – так описав його автор.

Найважливішою людською рисою вважає патріотизм та любов до Батьківщини.

Неймовірно потішили музичні паузи між виступами письменників та поетів. Ми прослухали дуже красиві пісні у виконанні викладачів музичної школи № 2 ім.Василя Барвінського Андрія Дейчаківського та Наталії Хилюк. Голос Наталії мене вразив до глибини душі, тільки почувши перші ноти, по шкірі пішли мурашки.

Також ми оцінили цікаву танцювальну композицію у виконанні вихованців Центру дозвілля дітей та юнацтва, танцювальної студії «Артденс» Комар Романа та Казюк Вікторії і патріотичну пісню вихованця Центру дозвілля дітей та юнацтва Василя Стефаніва.

На заході також були присутні:

Євген Баран – голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, літературний критик, письменник, кандидат філологічних наук;

Василь Бабій – заступник голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, прозаїк, краєзнавець, гуморист;

Олександр Букатюк – поет, журналіст, керівник надвірнянської літературної студії «Бистрінь» ім. Н. Чира, лауреат міської літературної премії ім. І.Франка

Підготувала студентка групи ПО- 21 Інна Гуляк.