Похід в музей з нагоди Дня захисника України

10 жовтня 2018 року напередодні Дня захисника України група ДО-22 з кутатором Богданом Максимцем відвідали Музей визвольної боротьби імені Степана Бандери, що знаходиться на вулиці Тарнавського, 22. Експозиція музею розміщена в чотирьох залах двоповерхового будинку. Вона висвітлює історію визвольної боротьби жителів Прикарпатського краю та державотворчі процеси на території Галичини у часі від XII століття до подій, що відбувалися в XX столітті.Основою музейного фонду стали оригінальні листівки, брошури, журнали ОУН та УПА, а також предмети та документи, знайдені під час розкопок в Дем’яновому Лазі. У фондах музею є також багато цінних документів, що висвітлюють діяльність Легіону українських січових стрільців, УНР, ЗУНР.

Матеріали першого залу присвячені історії протистояння галицьких князів іноземним загарбникам, появі опришківського руху, ролі греко-католицької церкви у збереженні самобутності українського народу. Експозиція, розташована у другому залі, розповідає про створений 1914 р. Легіон УСС, що згодом стане ядром Української Галицької Армії – збройної сили новоствореної ЗУНР. Окремі розділи музейної експозиції присвячені подіям, які відбувалися після поразки у визвольній боротьбі 1917–1921 р. Третій зал присвячений збройній боротьбі УПА, яка в умовах бездержавності вела боротьбу проти сталінського режиму. Зацікавлення відвідувачів викликає колекція листівок і журналів, які розповсюджувала служба пропаганди УПА та ОУН, а також світлини, зброя. Окрема частина експозиції присвячена українським політичним в’язням. Вона представлена картою тюрем СРСР, предметами побуту в’язнів. Значна увага приділяється й українському дисидентському руху. Численні світлини, документи, особисті речі учасників підпілля доповнюють загальну картину руху. В окремому залі представлені експонати, які стосуються Революції Гідності та гібридної війни на Сході України.

Протягом екскурсії студенти мали можливість дізнатися цікаві факти, про які не пишуть в підручниках з історії , а також відкрити для себе багато нового пов’язаного з історією нашого краю.