«Прийшли, заспівали, перемогли!»

Сьогодні, 27 березня, студенти четвертого курсу спеціальності «Дошкільна освіта» разом з викладачкою Гурей Ольгою Іванівною відвідали виставку під назвою «Прийшли, заспівали, перемогли!», яка присвячена історії світових гастролей Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця та міжнародному тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

На виставці було представлено близько ста унікальних документів і фотографій, які розповідають про історію світових гастролей даного хору. Експозиція включала матеріали з архівів та бібліотек України, Чехії, Канади та США. Також студенти мали змогу прослухати записи відомих композицій, оскільки на стендах були QR-коди із записами музичних хітів Української Республіканської Капели.

Основна мета виставки – донести історію «Щедрика», що став одним із найвідоміших у світі символів Різдва та який найбільш популярний саме в Америці як англомовна колядка «Carol of the Bells». “Історія «Щедрика» — це не тільки історія його міжнародного тріумфу, але й культурного спротиву України російській імперській політиці та боротьби за незалежність,” – розповіла ініціаторка виставки й авторка проєкту – Тіна Пересунько.

Ця подія вкотре переконує, що музична культура є надзвичайно важливою, і вона повинна бути відомою всьому світові. Впродовж століть Україна виховала плеяду українських композиторів. Ми маємо завжди повертатися до нашої спадщини та пропагувати її!