«Ціннісні передумови незламності українського народу»

21 лютого 2023 року в конференц-залі Карпатського інституту аналітики “Frankolytiks” викладач Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, к. філос. н., доцент Пятківський Роман Олександрович провів проблемну лекцію на тему «Ціннісні передумови незламності українського народу» для студенів спеціальностей «Дошкільна освіта» і «Початкова освіта». Цей захід відбувся в рамках тижня циклової комісії загальної підготовки коледжу під назвою «Україна і світ: шлях до Перемоги».

У ході лекції студенти дізналися про систему цінностей і комунікативних зв’язків, які утворюють єдність життєвого світу українців, інтегрують їх у національну спільноту, допомагають українському народові виявити надзвичайну силу під час долання історичних лихоліть. Викладач історії та філософії коледжу систематизував ціннісні ієрархії українців, які склалися історично, на матеріалах численних історіософських творів вітчизняних мислителів доби Романтизму (М. Костомарова, Т. Шевченка, П. Куліша,         М. Гоголя), періоду державницьких змагань (І. Франка, В. Липинського), а також досліджень української етнопсихології, які здійснили представники діаспори (І. Мірчук, О. Кульчицький, М. Шлемкевич, В. Янів). Культурологічний фон викладеної студентам української характерології склали також літературні твори та образотворчі полотна українських митців, у яких узагальнено схоплювалася ціннісна палітра української душі, здатної любити свій світ і рішуче боротися за його збереження.

В ході лекції Р.О. Пятківський звернув увагу на те, що в умовах процесу глобалізації та новітніх історичних викликів національні норми і цінності дедалі більше мають бути узгоджені з нормами та цінностями міжнародного співтовариства, здавши тест на універсалізм і відданість принципам належного врядування. В Україні цей процес прискорився після Революції гідності 2014 року, коли держава остаточно взяла курс на євроінтеграцію. Також Україна стрімко модернізується в умовах війни з Росією, яка безуспішно намагається знищити українську державність і послабити всю міжнародну спільноту. У складних умовах випрацьовуються певні формальні процедури для                  обґрунтування вартостей навколо таких цінностей як свобода, рівність, справедливість, гідність тощо, концентрацією яких є основна цінність прав людини. У свою чергу, такі цінності уможливлюють вартість солідарності, забезпечують соціальну інтеграцію суспільства, створюють підмурки конституційного патріотизму.

Студенти взяли активну участь в обговоренні проблемних питань, пов’язаних з національним світоглядом українців, який упродовж століть виступав підмурком їхньої незламності.

Міжпредметний формат проблемної лекції Р.О. Пятківського посилили присутні на лекції викладачі Івано-Франківського фахового коледжу: завідувачка Відділення дошкільної освіти О.М. Сидорук і методист коледжу О.Я. Гавадзин. Зокрема, О.М. Сидорук привітала студентів із Міжнародним днем рідної мови й підкреслила її принципову значущість для вільного і всебічного розвитку українського народу. У свою чергу, О.Я. Гавадзин наголосила на важливості національного виховання та освіти молоді для зміцнення української нації. Саме таке завдання наполегливо реалізує Івано-Франківський фаховий коледж під час навчального і виховного процесу своїх студентів.