Дивовижна подорож: Кам’янець-Подільський – Бакота – Хотин

Нещодавно студенти Івано-Франківського коледжу спеціальностей «Право» і «Початкова освіта» разом з викладачами Калиною Лілією Ігорівною та Максимцем Богданом Володимировичем відвідали Кам’янець-Подільський, Бакоту та Хотин з метою ознайомитися з пам’ятками історії, культури та природи. Ця прогулянка дивовижними місцями Західної України тривала два дні (разом з переїздами від одного пункту до іншого). Організатором поїздки виступила студентка першого курсу спеціальності «Право» Катерина Вознюк.
Добравшись до Кам’янця-Подільського, ми були враженні красою та величчю міста над мальовничим каньйоном річки Смотрич. Це невеличке місто запам’яталось своєю охайністю та привітністю жителів, а також кількістю історичних об’єктів з цікавими легендами. Слід зазначити, що Кам’янець-Подільський посідає третє місце за числом історико-культурних пам’яток в Україні, основна частина яких розташована у так званому районі «Старе місто».
Найбільшою перлиною цього міста є фортеця, яка вражає своїми розмірами та величчю. Згідно історичних документів вона був заснована у XV столітті. Фортеця добудовувалася багато разів, проте вигляду, близького до звичного нам сьогодні, набула в середині XVI століття. Щоби оглянути підземелля фортеці та експозиції, які відтворюють сторінки її історії, не вистачить і декількох годин. У приміщеннях на території фортеці розташовані: відділ етнографії, експозиції оборони фортеці від турків, ув’язнення Устима Кармелюка, метальної зброї. І це лише частина з того, що приховане в середині стін фортеці.
Насупного дня ми поїхали у напрямку Національного природного парку «Подільські Товтри». Годинна подорож автобусом і от ми бачимо неймовірну красу… Ба́кота – затоплене село Кам’янець-Подільського району. Стоячи на краю пагорба, відкривається дуже красивий краєвид. Трохи фактів про Бакоту. З ХІ століття тут був укріплений замок та печерний монастир, збудований нібито самим Антонієм Печерським, який згодом на київських горах заснував Києво-Печерську лавру. У монастирських келіях ховалися місцеві жителі під час набігів кочовиків. Село, яке пережило численні ворожі навали, перестало існувати не так давно – у 1981 році. Тоді його було затоплено водами Новодністровської ГЕС. Мешканців розселено в сусідні населені пункти, а Бакота стала підводною «Атлантидою».
Нині Бакота входить до Національного природного парку «Подільські Товтри». Скельний монастир відновлений археологами, на його території три цілющі джерела. Також Бакотською затокою облаштовано екологічні стежки.
І знову в дорогу. Ми вирушили у ще одне чудове місце – Хотин, який розташований на відстані 25 км від Кам’янця-Подільського. Він став центром розвитку ремесел і торгівлі завдяки міцній твердині та вигідному розташуванню, і завжди привертав увагу завойовників. З метою захисту від них була споруджена фортеця. Хотинська фортеця – одна з найяскравіших історичних та архітектурних пам’яток України. Сучасного вигляду вона набула у ХV столітті.
Зараз Хотинська фортеця у доволі хорошому стані. Територія фортеці велика. Тут є де погуляти і що подивитись. Крім самих стін, варті уваги експозиції, які діють на території фортеці. Зокрема, можна оглянути техніку, якою колись штурмували фортецю. Також на власні очі побачити знаряддя тортур і страти. А нумізматів зацікавить унікальна колекція монет, знайдених на території фортеці. Хотинська фортеця відноситься до семи чудес України.
Протягом двох днів ми почули багато цікавої та корисної інформації. Радимо також всім відвідати ці дивовижні місця.

Підготували студентки групи ПО-14 Оксана Луців, Христина Мельник,
Лілія Яворська, Марина Грищук.