Наша довгоочікувана подорож до Львова

 12 жовтня група ПО-21 разом з куратором Триногою Любов Орестівною відвідали  найатмосферніше місто України – Львів. Хтось заново відкрив його для себе, а хтось – вперше. Ідея поїхати кудись, щоб якось урізноманітнити звичайні студентські будні, прийшла до нас спонтанно і, не марнуючи часу, ми придбали квитки та, прокинувшись раніше, ніж зазвичай, відправились підкорювати місто Лева.

 Львів зустрів привітно. Тільки-но ми вийшли з поїзда, промені сонця ніжно торкнулися обличчя. Так, цей день буде прекрасним. Від  краси, яку складно описати словами, розбігалися очі, дуже хотілося побувати у всіх визначних місцях, побачити всі  родзинки міста.

 Місто було засновано у 1256 році королем Данилом Галицьким, який назвав його в честь свого сина – Лева.

 Першим визначним місцем, яке ми відвідали стала Площа Ринок. Площа Ринок — центральний майдан у Львові, історичне серце сучасного міста, характерне явище для середньовічної архітектури європейських міст. Безліч людей щодня прокладають свій шлях саме через цю площу, тим самим показуючи те, що місто живе і дихає в такт з своїми мешканцями.

 Символом Львова є ратуша – приміщення міської ради. Згідно з історією, вона вже не раз була зруйнована, падала, але існує й досі. Мабуть, якісь добрі сили тримають її на одному місці… Будівля, яка стоїть посеред площі є уже четвертим варіантом міської ратуші.

 Цікавим та неординарним є годинник, до якого ведуть чотириста сходинок.

 Далі ми вирішили обійти кругом площу Ринок, подивитися на славнозвісні фонтани, що встановлені на кожному розі. Кожен фонтан складається з восьмигранної чаші, яка стоїть на бруківці – в центрі зірки викладеної червоним і чорним каменем. Але найцікавіше знаходиться в центрі чаші – статуї героїв античної міфології. Там розмістилися: бог морів – Нептун, біля ніг якого мирно «плавав» дельфін, його дружина Амфітріта, також з дельфіном, богиня полювання Діана з двома вірними собаками та Адоніс з собакою і вбитим ним кабаном. Сказати по правді, архітектура центру мене справді вразила.

Наступним став Італійський дворик, зведений ще в 1580 році. Розташований він у палаці Корнякта, будинку №6 на площі Ринок у Львові. Створили цю красу італійські архітектори Петро Барбона та Павло Римлянин. Величезним плюсом є те, що ця територія є відкритою і зайти й помилуватися можуть всі оточуючі. В ньому гармонійно передається атмосфера двориків Венеції та Риму.

Немає таких слів, щоб описати архітектуру  подвір`я. Вона так захоплює, що на долю секунди можна забути, як це – дихати. Чого лише варті давні антикварні меблі, стародавній та загадковий фасад, ажурні лоджії…

О, в цьому неймовірному місці ми затрималися надовго. Фото тут виходили дуже красивими та розкішними, будь-хто позаздрить! Дівчата сиділи за столиками, елегантно закинули ніжку та уявляли себе панночками минулого століття.

Любите каву? Вам до Львова! Чомусь це місто відразу асоціюється у мене з гарячою, міцною та ароматною кавою. Хочете побачити весь процес приготування кави: не тільки заварювання, але й мелення, та й взагалі добування? Вам неодмінно треба відвідати Львівську копальню кави. Існує легенда, що вона споруджена просто над кавовою шахтою на площі Ринок. Каву тут видобувають, обсмажують та готують понад 30 видів кавових напоїв. Разом із кав`ярнею та шахтою продовжує діяти і книгарня, яка сприяє поширенню україномовної книги.

Завітати у Львівську майстерню шоколаду було важливим пунктом нашого плану. Адже ми дуже полюбляємо солодке. Із задоволенням купили солодощів для рідних та задоволені й з повними пакетами попрямували далі.

Містичною та загадковою атмосферою нас зустрів Дім легенд, що на вулиці Староєврейській 48. Вже із зовнішнього вигляду будівлі стає зрозуміло: тут заховане щось таке, чого ми раніше не бачили. На фасаді зображені цікаві деталі – годинник, дракони… Уважно придивіться до годинника. Я витягла свій мобільний, порівняла час – щось тут не те. Мабуть, він стоїть, або взагалі неправильно йде. Як виявилось чарівний годинник показує не київський час, по якому живе вся Україна, а Львівський, різниця становила 24 хвилини.

Дім легенд має різні цікаві зали, на кам`яниці знаходиться найвищий пам’ятник Львова – пам`ятник сажотрусові.

Дім легенд – це будинок сажотруса та його сім`ї, де живуть львівські легенди. Сажотрус та його сім`я збирають книги про Львів у своїй бібліотеці, пильнують львівських левів, рахують чи хто не вкрав пару метрів старої австрійської бруківки, пильнують за львівським часом.

Оперний театр – так звана візитна картка міста Львів. Якщо ви були у Львові і вас не має фото на тлі Оперного театру, значить ви не були у Львові J. Ця велична будівля вражає своєю красою та неймовірною архітектурою.

Спроектував будівлю відомий архітектор Зигмунт Горголевський. Саме він придумав як загнати річку Полтву під землю і спорудити величний будинок у центрі Львова.

Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. прем`єрою лірико-драматичної опери «Янек» Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців.

Названий на честь відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Стомлені дісталися потяга. Так, стомлені, але які щасливі! Вже хотілося додому, поділитися враженнями з батьками, але як же не хотілося покидати це чарівне місто. Було вже трохи холодно, але зігрівали кава та теплі розмови. Спостерігали, як за вікном вже повільно сідає сонце, настає ніч, завершується день, який був наповнений яскравими та непідробними емоціями… Львів, ми повернемося, обіцяємо..!

Підготувала студентка групи ПО- 21 Інна Гуляк.