«Станиславів – столиця Західно-Української Народної Республіки»

17 жовтня 2018 р. студенти групи ДО-22 разом із куратором Богданом Володимировичем Максимцем мали змогу побувати на відкритті виставки в Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені С. Бандери, присвяченій сторіччю проголошення ЗУНР, на тему: «Станіславів – столиця ЗУНР».

У ході презентації виставки розповідалось про те, що в нашому місті збереглося багато споруд, пов’язаних із ЗУНР, адже Івано-Франківськ протягом січня-травня 1919 р. був столицею цього державного утворення.

В експозиції представлено, зокрема, «Проклямацію», яка вийшла в Коломиї. Її суть полягала в тому, що Українська Національна Рада проголошує створення української держави. Є також інформація про вихідців з нашої області: Дмитра Вітовського, який організував «Листопадовий зрив» – українське національне повстання у Львові 1 листопада 1918 р., у результаті якого, власне, й постала ЗУНР, Костя Левицького, який став головою уряду ЗУНР – Державного Секретаріату.

На світлинах студенти змогли побачити сотні людей, які виходили на мітинги і маніфестували про те, що вони підтримують створення української держави. Оглядаючи експозицію, студенти мали можливість ознайомитися з оголошеннями уряду ЗУНР, який звертався до населення з проханням надати війську матеріальну допомогу. Отже, волонтерство бере свій початок не від сьогодення , а від початку ХХ ст. На виставці можна було спостерігати плакати, оповістки, газети цього періоду, грошові знаки, світлини політичних та військових діячів. Період ЗУНР тривав всього вісім з половиною місяців, але він посідає вагоме місце в історії української державності.

До відкриття виставки «Станіславів – столиця ЗУНР» долучилось багато громадсько-політичних діячів, які змогли з точністю донести до слухачів цікаві відомості про ЗУНР.

Отже, пропонуємо всім небайдужим відвідати цю виставку, яка триватиме до 1 листопада 2018 р.

Підготувала студентка групи ДО-22 Соломія Ткач

Фотограф – студентка групи ДО-22 Ольга Мартиняк