Екскурсія в музей визвольної боротьби

Вшановуючи День захисника України, який відзначається щороку 14 жовтня, та щоб дізнатися більше про історію воєнних часів нашого краю, група Т-11 спеціальності «Туризм» разом із своїм викладачем історії Надурак Н. М. 08 жовтня 2018 року вирушила до Музею визвольної боротьби ім. С. Бандери, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вулиця Тарнавського, 22.

Згідно Указу президента, День захисника України святкуємо «…З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості». Отож, експозиції музею з воєнної тематики надзвичайно вразили студентів коледжу своєю трагічністю та героїзмом.

У музеї представлено документальні, речові матеріали, що охоплюють період від ХІ до ХХІ ст., розкривають нелегкий шлях українців до створення й збереження своєї державності і правдиво висвітлюють події визвольної боротьби жителів Прикарпатського краю за незалежність України. У фондах музею є цінні документи, які висвітлюють боротьбу легіону Українських січових стрільців, УНР, ЗУНР, ОУН, УПА за державну незалежність України. Особливо емоційно перейнялися студенти розповіддю екскурсовода про розстріл сотень жертв сталінського терору в урочищі Дем’янів Лаз, що поблизу Івано-Франківська. Цікавинкою для роздумів стала велика картина одного з художників Івано-Франківська, у якій він відобразив своє бачення історії України. На полотні намальовані червоні совєтські зірки на людських трупах, обличчя політиків, істориків і звичайних людей, які віддали своє життя за ідеали, вигадані совєтськими і фашистськими окупантами України.

Шануймо історичну пам’ять українського народу! Будьмо гідними нащадками своїх великих героїв!