«Пам’ятаємо. Перемагаємо». Лекція в музеї «Герої Дніпра»

У рамках проведення лекції з історії України на тему «Україна в роки Другої світової війни» студенти другого курсу спеціальності «Право» разом із викладачем Максимцем Богданом Володимировичем нещодавно відвідали музей «Герої Дніпра», що знаходиться на вулиці Національної Гвардії,14 д в Івано-Франківську.
Завдяки науковому співробітникові музею Роману Чорненькому група мала можливість побачити чимало експонатів періоду Другої світової. До уваги студентів також було представлено експозицію «Перша світова війна на Прикарпатті», де чільне місце посідає історія бойового шляху Легіону українських січових стрільців та Української галицької армії на Станиславівщині. Значна частина виставки присвячена неординарній постаті Дмитра Вітовського, уродженця с. Медухи Галицького району. Тут можна було побачити речі наших воїнів з фронту, їхні нагороди,іменні знаки та зброю.
Під час заняття студенти ознайомилися із видами стрілецької зброї, будовою мінометів ПМ-38 та БМ-37, принципом дії та застосування інженерних боєприпасів. На стендах, подіумах, у вітринах побачили десятки експонатів періоду Другої світової війни: бойові знамена частин, зброя, нагороди, особисті речі, документи, фотографії, листи з фронту, предмети спорядження і побуту бійців і командирів.
Не оминули і виставку під назвою «Що ніс нацизм. Це більше не повинно повторитися». У цій експозиції розповідалося про прикарпатців , яким випала гірка доля пізнати пекло нацистських концтаборів. Дізналися ми про Шталаг 371 в м. Станіславові, в якому під час Другої світової війни з 6.08.1942 до 12.01.1944 року утримували більше двох тис. голландських офіцерів і кадетів, а також більше ста радянських військовополонених.
Не можна оминути куточок слави, присвячений радянському військовому діячу, Маршалу Радянського Союзу, двічі герою Радянського Союзу Кирилу Семеновичу Москаленку, який командував 38 армією СРСР і з нею обороняв і визволяв Київ, а також при командуванні 40 армією брав участь у бойових діях на Курській дузі та форсуванні Дніпра. У музеї представлено особисті речі Москаленка зокрема «маршальський мундир», нагороди та інші особисті речі. Цікавими фактами про Кирила Семеновича було здивовано юних правознавців. Мало хто знає, що Кирило Москаленко брав участь у арешті Л. Берії і відправляв у космос першого космонавта Юрія Гагаріна. Пройшовши бойовий шлях від Воронежа до Праги, на деякий час оселився в Івано-Франківську, згодом переїхав до Москви.
Зворушливим моментом стала розповідь про санітарку 1-ї стрілецької роти 835-го стрілецького полку 40-Воронежської армії – Щербаченко Марію Захарівну, дівчину яка, пройшовши санітарні курси, у 1943 потрапила на фронт, у ніч на 24 вересня 1943 року у складі десанту однією з перших форсувала річку Дніпро поблизу села Гребені Кагарлицького району. У боях за десять днів винесла на собі та надала першу медичну допомогу ста дванадцятьом пораненим бійцям. Нагороджена медаллю імені Флоренса Найтінгейла.
Відвідини музею стали цікавими для студентів. Повернувшись у страшні часи Другої світової, вони ще довго залишались під враженнями побаченого і зробили для себе важливі висновки: не важливо коли ти святкуєш День Перемоги – важливо завжди пам’ятати Героїв, які віддали свої життя за мир над нашим небом.

Володимир Слободян, студент ІІ курсу
спеціальності «Право»