Якими є здобутки жіночого руху в історії Європи

16 квітня з нагоди Методичного тижня циклової комісії гуманітарної та соціально-економічної підготовки щодо відзначення Дня Європи в Україні в Івано-Франківському коледжі відбувся круглий стіл на тему: «Європейські цінності: здобутки жіночого руху в історії Європи», в якому взяли участь студенти першого курсу спеціальностей «Прикладна математика», «Правознавство», «Початкова освіта» та «Дизайн». Модераторами заходу були викладачі історії коледжу Н. М. Надурак та Г. В. Бурдуланюк.

5 квітня 2017 р. Кабінет міністрів України схвалив Концепцію Державної соціальної  програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 р., в якій йдеться про те, що «Упровадження принципів рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є однією з важливих умов сталого соціально-економічного розвитку, позитивних змін у суспільстві, реалізації прав людини та самореалізації особистості, запорукою ефективного розв’язання наявних проблем, а також європейської інтеграції України та виконання міжнародних зобов’язань згідно з основними міжнародними договорами у сфері захисту прав людини, у тому числі Цілей Сталого Розвитку до 2030 року, затверджених Генеральною Асамблеєю ООН».

Метою заходу було: З’ясувати обставини виникнення, перебіг, досягнення та значення жіночого руху в українській та європейській історії. Показати його як один з важливих елементів європейських цінностей, таких як: повага до прав людини, гендерна рівність, толерантність, демократія, висока правова, політична й екологічна культура. Розвинути вміння брати участь в дискусії та працювати в малих групах. Формувати у студентів позитивне ставлення до фемінізму й гендерної рівності.

Студентки спеціальності «Прикладна матиматика» Маркович Аліна, Суш Марта й Бурдиляк Володимир натхненно продекламували вірші «Жіночий портрет» Л. Українки, «Я – Жінка» К. Рубан, «Жінка» С. Рачинця.

Було заслухані доповіді з презентаціями підготовані студентами й обговорено наступні питання:

  1. Емансипація жінок та зародження фемінізму
  2. Досягнення «першої хвилі» жіночого руху
  3. «Друга хвиля» жіночого руху на тлі євроінтеграції
  4. «Неофемінізм» та критика жіночого руху
  5. Цінність жіночого руху в Україні

Було проведено підсумки круглого столу. Учасники дійшли висновку, що на загальнодержавному рівні існує визнання проблеми гендерної нерівності й жіночої дискримінації, та вже пропонуються шляхи до їх подолання. І це вимагає гідної реакції з боку суспільства. Без сумніву жіноцтво у ХХ ст. зробило великий крок на шляху до поступу і побудови рівноправного, демократичного суспільства. Долаються стереотипи, які обмежують свободу не лише жінки, а й чоловіка. Однією із ключових європейських цінностей є забезпечення миру й стабільності, мабуть цього буде досягнуто лише тоді коли буде досягнуто гендерної рівності у державних органах країн Європи, а серед них й України. На сьогодні, як ніколи є актуальним шлях України до Європейського Союзу, в Євродім, та це є неможливим без реалізації в нашому суспільстві таких європейських цінностей, як: Рівні умови для всіх, Побудова суспільства турботи й справедливості. Зміни тривають, віримо у наші сили!