Правовий колоквіум «Ціна життя і здоров’я: правові аспекти медицини»

Здоровий жебрак щасливіший за хворого короля.
А. Шопенгауер

Студенти І курсу Відділення дошкільної освіти Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» взяли участь у засіданні молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог” , яке відбулося 05.03.2018 р. в читальному залі ЦБ Департаменту культури Івано-Франківської міської ради. Правовий колоквіум «Ціна життя і здоров’я: правові аспекти медицини», присвячений такій важливій для всіх темі, як здоров’я, адже здоров’я – одна з основних умов щастя людини.

“Кожна людина в житті чогось прагне, кожна людина має життеві цінності. У чому, власне, ця цінність полягає ?…Сьогодні ми наголосимо на правах людини в галузі охорони здоров’я в Україні, на наявності системи правових норм, що гарантують забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина в частині права на охорону здоров’я, проінформуємо про стан медичної допомоги та медичне страхування; зобов’язання системи охорони здоров’я з метою забезпечення медичних послуг” – так сформулювала мету засідання керівник клубу “Діалог” Майя Шегда.

На засідання були запрошені кваліфіковані фахівці: начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГУ юстиції в Івано-Франківській області Шумська Катерина Іванівна та доцент кафедри патофізіологіїї ІФНМУ Герасимчук Марта Романівна.

Герасимчук Марта зосередила увагу на проблемах і перевагах впровадження медичної реформи в Україні,соціальних аспектах медицини, пілотних проектах.

Чи дотримується держава Україна міжнародних зобов’язань та забезпечує конституційні права у сфері громадського здоров’я? Які основні обов’язки Держави в галузі охорони здоров’я? Яка вартість життя? Навіщо ми живемо? Ці питання висвітлила у ході засідання Шумська Катерина, також вона акцентувала увагу на основних законодавчих актах у сфері охорони здоров’я та забезпеченні прав людини в галузі медицини.

В ході засідання фахівці давали відповіді на запитання учасників. Студенти І-го курсу групи ДО-11 та ДО-13 разом зі своїми кураторами – Мельник О.Й. та Сидорівим С.М. – взяли активну участь у бліц-опитуванні “Ціна здоров’я” у формі “запитання-відповідь”.

Вдало підібраний мультимедійний супровід “Ціна життя” “My shоez”, “Здоров’я – найцінніший скарб людини” допоміг глибше висвітити тему та візуалізувати типові ситуації медичного обслуговування.

Також студенти мали можливість ознайомитися з тематичною виставкою “Право на здоров’я ”.