«Шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна»

18 березня 2024 року студенти групи ПО-11 спеціальності «Початкова освіта» Івано-Франківського фахового коледжу та педагогічного факультету разом із кураторкою Оксаною Цюняк у кінотеатрі «Космос» переглянули фільм (комедію) режисерки Ольги Ряшиної «Я, «Побєда» і Берлін» за однойменною повістю музиканта Кузьми Скрябіна (Андрія Кузьменка), знятого за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Державного агентства України з питань кіно.

Кузьму Скрябіна на старті його музичної кар’єри зіграв актор Івано-Франківського драмтеатру Іван Бліндер. Для нього це перша головна роль у повнометражному фільмі. Дебют у великому кіно і для акторки Марії Стопник, яка зіграла роль дівчини головного героя Барбари, яка потім стає його дружиною.

Андрій Кузьменко (творче псевдо «Кузьма», «Кузьма Скрябін» (1968–2015) – один із творців і фронтмен україномовного гурту «Скрябін». Чи не всі його пісні стали хітами. Кузьма сам писав і вірші, і музику, створював шоу, вів хіт паради. Проявив себе Кузьма і як талановитий телеведучий та письменник. З початку війни росії проти України Андрій Кузьменко часто виступав на Донбасі перед українськими воїнами, допомагав ЗСУ як волонтер. На жаль, 2 лютого 2015 року Кузьма загинув внаслідок ДТП на Дніпропетровщині. Поховали співака у Львові на Брюховецькому кладовищі. У 2020 році Кузьмі Скрябіну посмертно присвоїли звання Героя України.

На думку молоді, Скрябін показав, що музика може бути про людей та для людей. Важливо не соромитися бути собою, бути простим – і «люди до тебе потягнуться». Актуальними залишають і слова Кузьми: «Якщо немає націоналізму − немає нації. Я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую». І такими близькими і болючим для кожного з нас, для кожного свідомого українця є слова: «Найбільше всього у світі я боюся війни. Війна − самий ідіотський винахід людей. І то, що вона час від часу повторюється − то є саме жахливе. Війна не може бути на якійсь певній частині території, якщо вона заходить, то це біда для всіх. І тому нейтральним бути не можна».