Назад у минуле

Любите подорожувати? А збагачувати знання рідною культурою, прогулюватися заповідниками, вдихаючи рідне, чисте повітря? Ось саме так студентки групи ПО-25 зі своїм куратором, викладачем Богданом Володимировичем Максимцем Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 13 листопада 2022 р. вирішили душевно відпочити під час екскурсії-походу.

Наша поїздка була цікавою, наповненою історією рідного краю. Щоб поринути у наше минуле, ми відвідали два заповідники: Національний заповідник «Давній Галич» та «Галицький національний природничий парк». Тож коли ми прибули в місто Галич, наша група піднялася до Старостинського замку, який височіє на Галич-горі. Саме звідси відкриваються неймовірні краєвиди: усміхаються хатинки прилеглих сіл, височіють давні й сучасні храми, виблискують дві ріки – Лімниця й Дністер. У замку ми відчули себе рицарями, оскільки всі охочі можуть із задоволенням одягнути на себе обладунки середньовічного воїна.

Мандруючи землями колись давнього Галича, ми відвідали церкву святого Пантелеймона в селі Шевченкове, яка побудована у ХІІ ст. в романському стилі. Храм Святого Пантелеймона – це монументальна хрестокупольна церква зі зразками вишуканої білокам’яної різьби і численними рисунками на графіті на стінах. Розглядаючи стародавні написи та малюнки, ми були вражені тією писемністю і мистецтвом, красою храму. Ініціатором спорудження храму був засновник Галицько-Волинської держави князь Роман Мстиславич, який було названо в честь дідового християнського ім’я – Пантелеймона.

Ще ми побували на Крилоській горі, де колись знаходився дитинець давнього Галича – столиці Галицького князівства та Королівства Руського. Тут ми оглянули музей історії давнього Галича, залишки Успенського собору, церкву Успіння Пресвятої Богородиці. Чудовою окрасою останньої є іконостас, який виконав визначний живописець Антін Монастирський. Також ми мали можливість побачити крилоську чудотворну ікону Божої Матері, про яку ходить доволі багато легенд. Надзвичайно цікавим об’єктом для екскурсантів виявився одинокий курган – «Галичина могила, де, за словами славетного українського історика Михайла Грушевського, був похований засновник Галича.

Не оминули ми також Центр реабілітації та реінтродукції диких тварин, який знаходиться в Галицькому національному природному парку. Це унікальний комплекс, де не просто тримають диких тварин, для того щоб люди змогли їх побачити, це місце відновлення тварин, яких після одужання відпускають на волю. Побачивши тих звірів, ми захопилися не тільки добротою людей, а й красою цих створінь. Тут ми побачили лелек, золотого та срібного фазана, лисицю, ведмедя, бізонів, оленя, косуль, куницю.

Окрема екскурсія була проведена в музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття, який належить до Національного заповідника «Давній Галич». Пані Ольга, що проводила екскурсію, ознайомила нас з культурою наших предків з Покуття, Опілля, Бойківщини та Гуцульщини – історико-етнографічних районів Прикарпаття. Було надзвичайно цікаво, позаяк ми всі поринули в минуле, побачили, як жили наші пращури. А родзинкою цього музею просто неба є те, що ви можете приміряти стародавній вишитий одяг та прикраси. Людям, які надзвичайно люблять свою країну, культуру, обов’язково сподобається цей скансен. Тому група ПО-25 запрошує всіх, хто бажає, відвідати його, адже це наше минуле, це те, що об’єднує українців.

Поїздка була дуже захоплюючою. Ми дізналися багато цікавого про рідну землю. Сподіваємось, ви захопитеся подорожуванням і відвідаєте всі історичні та рекреаційні об’єкти нашої Батьківщини.

 

Підготували: текст – Ангеліна Дубковецька,

колажі – Лариса Дорошук,

студентки групи ПО-25