З Міжнародним Днем демократії!

У рамках відзначення Міжнародного дня демократії на юридичному відділенні коледжу для студентів 2-го курсу спеціальності «Право» викладач Ірина Малиновська провела відкрите лекційне заняття на тему «Кроки до демократії».

Започатковано святкування Міжнародного дня демократії Генеральною асамблеєю ООН до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових та відновлених демократій. Вперше світ відзначав його 15 вересня 2008 року. Демократія – універсальна суспільна загальнолюдська цінність, яка є фундаментальною основою для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також Організації Об’єднаних Націй. Демократичні цінності – це те, заради чого демократію варто захищати, це уособлення її значущості і життєдайності, її привабливості для мільйонів людей, те, завдяки чому демократія здобуває нових прихильників в усьому світі.

Важливими елементами демократії, яка належить до універсальних та фундаментальних загальнолюдських цінностей і принципів, є ідеали свободи, повага прав людини, принцип проведення періодичних і нефальсифікованих виборів на основі загального виборчого права. Ці цінності відображено в Загальній декларації прав людини і є опорою демократичних держав. Своєю чергою, демократія забезпечує природні умови для захисту й ефективної реалізації прав людини.

В українській Конституції демократія стоїть у одному ряду з суверенітетом і незалежністю. Адже народовладдя – єдиний дієвий і мирний рецепт розвитку країни у інтересах усього суспільства. На вільних виборах громадяни можуть змінювати владу або підтримувати її. Однак народовладдя – це не лише право, а й відповідальність за країну. Це обов’язок вкладати свій час і зусилля у громадський контроль та підтримку змін, обов’язок обирати владу відповідально і дбати про інтереси держави.