12 грудня в Івано-Франківську відбулась Урочиста академія до 100-річчя відновлення Української державності на західноукраїнських землях.

Студентам Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» пощастило побувати на цьому заході. Він виявився доволі пізнавальним. На ньому ми дізнались про історичну важливість ЗУНР для України, різні мелодії, які ми почули від оркестру, викликали бурні аплодисменти, тому що вони дійсно пробирали кожного до глибини душі. Чоловічі та жіночі хори виконували пісні, від яких мурашки появлялись на шкірі. Під час заходу арена була заповнена студентами університетів, коледжів, професійно-технічних навчальних закладів та мешканців міста. Перебування на таких історичних заходах формує патріотичність до рідної країни, він став важливою ланкою до нашого досвіду і покращив знання з Історії України.

За словами професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергія Адамовича, саме в такій формі історія легше запам’ятається молоді.

Дуже добре, що є така ініціатива в Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського. Сьогодні ми поєднуємо виступи науковців та музику. Якраз в такій формі, коли нема сухих лекцій, легше вчити історію. Крім того, студенти декламуватимуть вірші січового стрілецтва“, розповідає Адамович.

Зокрема, на заході професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Володимира Великочий розповів студентам історію ЗУНР.
“Мова йтиме про державотворчі процеси ЗУНР, її виникнення. Основний лейтмотив –  події в 1918 році. Мова не йде про те, що народ хотів революції, вони хотіли власну державу. Про соборність земель також говоритимемо”, розповідає В. Великочий.

Захід підтримали Івано-Франківська обласна рада, Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА та ГО «Поступовий гурт франківців».

Підготували студенти групи ПО-23