КОЛЕДЖАНСЬКОГО ЦВІТУ ПО УСЬОМУ СВІТУ

Нещодавно, в рамках візиту до Франції перша леді України Олена Зеленська разом із першою леді Французької Республіки Бріжит Макрон, міністром освіти країни Габріелем Атталем відвідали початкову школу Арбалет – французький державний навчальний заклад, який розташований у центральній частині Парижа, в історичному 5-му районі міста.

Нині початкову освіту в цій школі здобувають 268 дітей. У квітні 2022 року за сприяння Посольства України у Франції Академія Парижа відкрила у школі курси української мови для тимчасово переміщених дітей з України. Навчання на курсах безкоштовне й доступне як для українців, так і для дітей інших національностей, які навчаються в паризьких школах за французькою системою освіти або ж мають українське коріння. Для забезпечення викладання на курсах Академія Парижа виділила загалом вісім ставок для вчителів української мови. Їх заповнили педагоги, які знайшли на території Франції захист від російської агресії в Україні. Відрадно, що вчителькою української мови школи Арбалет працює і випускниця спеціальності «Початкова освіта» Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Анна Сікора. До Парижу дівчина прибула з початком повномасштабного вторгнення і одразу зайнялася пошуком роботи. В нагоді став хоч і небагаторічний, але такий потрібний практичний досвід вчителювання.

Як зазначає Анна, в цей нелегкий час пріоритетним завданням українських вчителів у французьких школах залишається навчання української мови, налагодження та відновлення тісного зв’язку маленьких українців з Батьківщиною.