Виставка “Звитяжці. Пам’яті тих, хто повернувся на щиті”

У рамках проведення дисципліни “Мистецтво” (викл. Никорак Н.Ю. Чмелик І.В. Пазинюк М.В.) студенти спеціальності “Дизайн” та “Дошкільна освіта” відвідали виставку Чмелик Ірини Василівни – викладачки Івано-Франківського фахового коледжу, доцентки кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, членкині НСХУ.

Виставка “Звитяжці. Пам’яті тих, хто повернувся на щиті” проходить у Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка. На ній представлено 55 графічних портретних зображень Воїнів, які віддали своє життя за незалежність України. Серед зображених ті, хто загинув від 2014 р. та з початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 р. Багато Героїв – жителі нашого краю, які стали на оборону держави.

На зустрічі з мисткинею студенти мали можливість дізнатися про ідею та мету створення портретів, перейнятися особистою історією кожного Героя, довідатися про труднощі пошуку інформації про них, ознайомитися з особливостями графічної техніки тощо.

Ірина Василівна зазначила:  “Малюнки спочатку створювалися як бажання зафіксувати обличчя, характери, індивідуальності тих, хто ціною власного життя дає нам можливість жити, творити, навчатися. За кожним Героєм – окремий всесвіт, здійснені і несповнені мрії, сім’ї та друзі, незгасимий біль утрати… А також віра, надія та любов… Наше завдання – берегти пам’ять про них…

Роботи вразили студентів своєю емоційністю, щирістю, шляхетністю відтворення рис і характерів Героїв та професійністю виконання, а також усвідомленням великої ціни нашого сьогоднення і майбутньої перемоги.