«Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді»

Нещодавно в Івано-Франківську пройшла подія, яка згуртувала навколо себе понад 50 учасників з 14 областей України. Учасниками форуму стали лідери ОГС та фахівці, що опікуються спадщиною громад України, громадські активісти, культурні діячі, лідери думок та експерти у сфері управління культурною та природною спадщиною. Вже традиційно участь у форумі взяли студенти 4 курсу спеціальності Право  під керівництвом Ірини Малиновської.

Метою та завданнями Форуму було презентувати результати проектів громадської участі із захисту та збереження культурної спадщини України, підтриманих АРПІ за кошти Фонду NED протягом 2019-2024 років, популяризувати успішні моделі громадської партисипації, обговорити перспективи українських громад зі спадщиною як місць відвідування та культурних осередків, а також об’єднати учасників форуму для поглиблення співпраці та обміну досвідом.

Перший день форуму пройшов на базі інноваційного центру «Промприлад». Другий день роботи форуму передбачав реальне знайомство з практиками використання потенціалу культурної спадщини в Новороздільській громаді Львівської області.

Студенти отримали унікальну можливість заглибитися в тематику захисту та збереження культурної спадщини, що є важливим аспектом права. Це дозволило їм розширити свої знання в галузі охорони культурних прав та ресурсів, а також зрозуміти правові аспекти управління спадщиною. Також мали можливість ознайомитися з реальними прикладами проектів громадської участі, що дозволяє побачити, як юридичні знання можна застосовувати для захисту та просування інтересів громад на місцевому рівні.

Другий національний Форум амбасадорів культурної спадщини України проводився в рамках проекту «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді» за співфінансування Національного Фонду на підтримку демократії (NED).