Мандрівка у Коломию

У передвеликодні дні студенти Педагогічного відділення групи Дз-13 (куратор Никорак Н.Ю.) здійснили творчо-пізнавальну мандрівку до славного міста Коломия.

Першою локацією відвідин став Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського – знаний мистецький осередок не лише в Україні, а й за кордоном. Саме тут репрезентовано усі види традиційного народного мистецтва гуцулів та покутян: художня обробка дерева (різьба, інкрустація бісером, металом, рогом гірських тварин та рідкісними породами деревини, випалювання); художня обробка металу та шкіри (гуцульські прикраси з кольорових і дорогоцінних металів, елементи одягу, зброя опришківської доби); гончарство (кахлі, дзбанки, тарелі), декоративне ткання, килимарство.  Окреме захоплення у студентів викликало велике зібрання ансамблів одягу горян та вишивки, а також експоновані музичні інструменти, звучання яких можна було прослухати через аудіопрезентацію.

Цікавим для майбутніх дизайнерів став досвід порівняння елементів інтер’єру традиційної гуцульської хати та міського інтер’єру середини ХІХ – поч. ХХ ст. в меморіальній кімнаті письменника та громадського діяча Андрія Чайковського, які презентовані в рамках постійної експозиції музею.

Ну а хіба можна мандрувати Коломийщиною і не відвідати Музей писанкового розпису?

Понад 12 000 писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та 35 країн світу! Це писанки, мальованки, дряпанки, створені на курячій, гусячій, страусовій і навіть перепелиній шкаралупі! Найдавнішій писанці понад 500 років! У ході розгорнутої екскурсії студенти детально вивчали традиційну технологію писанкового розпису, особливості регіональної орнаментики, познайомилися з етапами формування колекції та з методами консервації й реставрації крихких музейних експонатів, ділилися враженнями і багато фотографували.

А ще – гуляли звивистими вуличками міста, милувалися краєвидами та знайомилися з місцевою архітектурою й пам’ятками.

Мандри – це завжди захопливо і надзвичайно!