Голодомор – геноцид українського народу

В останню суботу листопада в Україні вшановують памʼять жертв Голодомору 1932–1933 років. Цій голодовий катастрофі нині виповнюється 90 років. Голодомор був учинений на всій території радянської України та суміжних етнічних українських земель в Радянському Союзі, де компактно проживали українці. Він мав штучний характер і перетворився на геноцид українського народу. Комуністичний автократичний режим намагався ретельно приховати свій злочин. Певною мірою сприяли цьому офіційні кола демократичних європейських країн і США, які, незважаючи на добру поінформованість про реальну ситуацію в сільському господарстві СРСР, ігнорували й навіть заперечували Голодомор. Це явище називають змовою мовчання. Керівники держав Заходу більше переймалися тоді Великою депресією та приходом до влади в Німеччині Адольфа Гітлера, а не смертями мільйонів українців від голоду.

Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації, яка мужньо чинить спротив російській збройній агресії. Як і 90 років тому, зараз також здійснюється геноцид українців, адже мета агресора – знищити українську ідентичність, щоби унеможливити українську державність.

Ми засвоїли уроки минулого, зрозуміли, що саме усвідомлення історичної єдності робить нас сильними, додає наснаги для подальшої боротьби.

До 90-ї річниці вшанування пам’яті жертв голодової катастрофи студенти групи ПО-21 під наставництвом викладача коледжу Богдана Максимця підготували відеопрезентацію «Голодомор і змова мовчання».