Посиденьки з Віталією Савченко

18 жовтня 2021 року студенти третього курсу спеціальності 012 Дошкільна освіта спілкувались з поетесою, дитячою письменницею Віталією Савченко

та головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, письменницею, перекладачкою з польської мови, членом редколегії журналу «Дзвін» Світланою Бреславською, яка розповіла про митців спілки, які пишуть для дітей, а також представила студентам Віталію Савченко.

Казки Віталії Савченко – а їх понад півсотні – мають цікаві історії, ненав’язливо повчають і дуже подобаються як маленьким слухачам та читачам, так і дорослим.

  • Пані Вікторіє, коли почали писати казки?
  • Першу свою казочку написала, коли народився мій первісток.
  • Звідки черпаєте натхнення для сюжетів казок?
  • Завжди пишу тільки те, що само до мене приходить. Сюжети казок якось самі мене знаходять. Ніби хтось чи щось мені нашіптує, а я тільки встигаю записувати. Якось, наприклад, коли я варила борщ, сорока наскрекотала, яка повз вікно туди-сюди літала і новину сповіщала, що сьогодні, виявляється, у зайця іменини. Я швиденько  борщ відсунула з плити і почала казочку писати. Ось так, за 15 хвилин, народилася  казка для наймолодших  «Зайчикові іменини». Ой, хто мені тільки казок не нашіптував! Встигай тільки записувати!
  • Хто є першими слухачами і рецензентами Ваших казок?
  • Першими слухачами і читачами є мої найрідніші: молодший синочок Дмитрик і чоловік, іноді ще й сестра.
  • Що побажаєте нашим студентам – майбутнім вихователям?
  • Читайте, читайте самі і читайте дітям, читайте їм казки, адже вони сприяють розвитку у дітей творчої уяви, логічного мислення. Завдяки казці дитина пізнає світ не тільки розумом, а й серцем, відкликається на події та явища навколишнього життя, висловлює ставлення до них. Казка вчить мудрості, вчить  мріяти, фантазувати і вірити в дива. Бо дива завжди є там, де в них вірять.

«Після спілкування з письменницею Віталією Савченко, враження переповнюють і до тепер. Слухаючи розповіді поетеси про її починання, першу поезію,твори – надихнуло мене читати казки. Віталія розповіла нам чому саме казки для малечі, а не твори для дорослих. Читаючи нам свою казку, Віталія Савченко настільки передала всі емоції і голоса тваринок, що я в одну хвилину подумала, що знаходжуся в ляльковому театрі. Хочеться подякувати Віталії за те,що розповіла нам багато цікавої інформації. У майбутньому на письменницю чекають багато нових звершень і починань, це можна впевнено сказати не задумуючись.» (Василинюк Валентина)

«Зустріч із Віталією Савченко була дуже цікавою. Розповідаючи про свої казки, те як вони створюються надихнуло мене ще більше читати літературних творів не тільки для дорослих, але і для малечі. Відтворювати правильний тон, голос та емоції. Віталія поділилася з нами, що саме в казках вона не тільки вигадує історії, але відтворює проблемні ситуації для навчання дітей. Для мене казка це завжди чарівна історія яка веде протягом усього життя. Після цієї зустрічі у мене виникло бажання поповнити свою бібліотеку цікавими казками Віталії Савченко. Я впевнена, що в майбутньому Віталія Савченко досягне ще більших висот тому що її вміння правильно передати казку, емоцію є те що цікавить дитину».(Вацик Вірсавія)

«На занятті з Літератури для дітей дошкільного віку, ми відвідали онлайн-зустріч із Віталією Савченко та Світланою Бреславською, за сприяння Марти Ярославівни. Наші студенти мали змогу поринути у світ казкового, незвичайного. Дізналися дуже багато корисної, потрібної інформації. Отримали доступні відповіді на запитання які нас цікавили, за що дуже вдячні!». (Чігур Христина)

            «На занятті з Літератури для дітей дошкільного віку, на лекції, ми мали змогу отримати дещо значно цінніше, це зустріч з письменницями Віталією Савченко та Світланою Бреславською. Ми дізналися безліч цікавої та надзвичайно потрібної інформації, як для майбутніх вихователів: про шлях до творчості, джерело натхнення, також про нелегку працю над книгами і власне їх видавництва. Дякуємо за організацію нашій викладачці дисципліни Марті Ярославівні!» (Болецька Софія)

          «Це було надзвичайно цікаве і захоплююче заняття!
Щиро дякую Світлані Бреславські та Віталії Савченко за таку незвичайну лекцію та інформативну зустріч.
 Хто як не автор що пише казки найкраще розповість про літературу для дітей. Було дуже цікаво почути про особистий творчий досвід кожної авторки, про те що спонукало їх до писемності та про особливості створення творів для малят. Я щиро рада що змогла особисто поспілкуватись з письменницями а також задати їм запитання. Дякую Марті Ярославівні за таку можливість, а нашим авторкам бажаю успіху та натхнення. Дякуємо за неоціненний вклад в наше навчання». (Левицька Надія)

« Мені дуже сподобалося заняття з літератури, адже було цікаво поспілкуватися з сучасною письменницею Віталією Савченко, її твори є дуже захоплюючими. Також я була рада познайомитися з головою спілки письменників Світланою Бреславською. Надіюсь такі зустрічі будуть відбуватися частіше».    (Арабчук Анастасія)