Історичний екскурс в минуле освіти Галичини

Нещодавно студенти ІІ курсу спеціальності «Початкова освіта» Івано-Франківського фахового коледжу з викладачкою навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» Наталією Гой відвідали Музей історії університету та освіти на Прикарпатті. Колись , ще за часів Київської Русі, змогу навчатися мали тільки діти знаті. Зараз ця привілея доступна кожному з нас.

Розвиток освіти на території Галичини має глибинну історію. Лектор із захопленням нам розповідав про історію становлення освіти, коли люди замість зошита і кулькової ручки використовували для писемності пергамент, папірус , дерев’яні дощечки та чорнило. Також було надзвичайно цікаво дізнатися про еволюцію Букваря, бо Букварик вдосконалювався від 1800-их років! І автором першого Букваря, якого так полюбляють всі дітки у школі, виявився Маркіян Шашкевич! Екскурсовод Богдан Савчук продемонстрував у виставковій залі цікаві експонати, де відображено важливі аспекти розвитку національної освіти в регіоні з часів Київської Русі й до сьогодення. Під час екскурсії ми ознайомлювалися з культурно-освітніми особливостями стародавніх часів на території Галичини. Студенти були в захваті від побачених експонатів: оригінальні свідоцтва про закінчення школи минулих часів, підручники, тогочасні класні журнали та інша шкільна документація. Серед експонатів музею побачили стародавнє вбрання дітей та вчителів того часу, шкільні сумки у вигляді збитих з дощечок шухлядки.

Нам, як майбутнім педагогам,  дуже важливо знати історію розвитку освіти в рідній державі!

Адже, з огляду на теперішні події, саме ми станемо тими зачинателями нової історії…сучасної…вдосконаленої…, а якщо не знаємо свого минулого, то не варті майбутнього!

З початком війни ми стали частіше замислюватись над нашою культурою, мовою, освітою. І зараз, як ніколи важливо пам’ятати хто ми є, знати своє коріння і не забувати свою історію!

Студентка ІІ курсу спеціальності «Початкова освіта» Дубковецька Ангеліна