Праведний шлях борця

«Я боровся за демократію — це оцінили як спробу звести наклеп на радянський лад; моя любов до рідного народу, занепокоєння кризовим станом української культури кваліфікувалися як націоналізм» (В.Стус)
У четвер, 5 вересня, в український прокат вийшов довгоочікуваний фільм про українського поета та дисидента Василя Стуса «Заборонений». Група ПО-34 разом зі своїм куратором, Сороколітою Ольгою Володимирівною, минулого тижня переглянули цю стрiчку у кiнотеатрi «Люм’єр».
Творці фільму зробили все можливе , щоб створити реалiстичну картину прo життєвий та творчий шлях великого поета і громадянина Василя Стуса. Особлива подяка акторові Дмитрові Ярошенку, бо зіграти Василя Стуса — це треба бути самому людиною достойною і людиною з високим мистецьким духом, з мистецькою природою. Він зумів зіграти образ одного з найсильніших, найвеличніших людей нашої доби, проникнути в дух Василя Стуса. Режисер Роман Бровко поставив мету показати Стуса не тільки, як героя чи ікону, а й як друга, чоловіка, батька і, в першу чергу, людину. Під час перегляду фільму у глядачів перехоплювало подих від правдивого відображення важкої долі головного героя та нелегких часів у історії нашого народу. На екрані зринали титри, стрічка закінчилася, а ми мовчки читали прізвища творцiв фiльму і не могли зупинити сліз.

 Фільм “Заборонений”- це вшанування пам’ятi не лише Василя Стуса ,але й тих, хто вiддав своє життя чи здоров’я боротьбi з режимом ,тих, хто не здався i не зламався. Тому таке кiно потрiбне нам саме зараз,як нації,що бажає вижити.

Підготувала студентка групи ПО-34 Осадца Ірина