Перша лекція на Відділенні дошкільної освіти «Нам Україна вище понад все!»

Другого вересня 2019 року в студентів третього курсу Відділення дошкільної освіти Івано-Франківського коледжу відбулась перша лекція на тему «Нам Україна вище понад все!» в контексті 90-х роковин з часу виникнення Організації українських націоналістів (ОУН), адже відповідно до рішення Івано-Франківської обласної ради 2019-й проголошений на Прикарпатті роком ОУН. Заняття проводив кандидат політичних наук, викладач вищої категорії Богдан Володимирович Максимець.
Головним проблемним питанням лекції стала боротьба за здобуття та збереження української державності. Саме ОУН постала 3 лютого 1929 року як реакція на невдалі Перші визвольні змагання 1917–1921 років. Ця політична організація проголосила своєю метою створення Української Самостійної Соборної Держави, використовуючи для цього будь-які методи. Про це йдеться, зокрема, у марші українських націоналістів «Зродились ми великої години» (слова Олеся Бабія, музика Омеляна Нижанківського), який став гімном ОУН. Рядок з нього, до речі, став також назвою першої лекції.
У ході заняття акцентовано увагу студентів на тому, що ОУН відігравала провідну роль у ході Других визвольних змагань (1938–1954), коли українці зробили нову спробу створити власну національну державу в умовах визрівання та розгортання Другої світової війни, а також початку Холодної війни.
Гасла ОУН, проголошені в їхньому гімні, залишаються бути надзвичайно актуальними в наш час, коли українці в умовах російської агресії з 2014 року змушені захищати власну національну державу. Ці події називають ще Третіми визвольними змаганнями. Недарма відомі українські музиканти Олег Скрипка та Іван Леньо адаптували Гімн українських націоналістів до умов сьогодення та перетворили його на Марш української армії. Тому зараз кожний свідомий громадянин України має керуватись у своєму житті вже рядками із Маршу української армії:

«Вітчизні будь ти вірний без упину,
Нам Україна вище понад все!
Соборна українська є держава –
Одна на вік, від Сяну по Кавказ!»