«Я МАЮ ПРАВО»

14 грудня в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук разом з головою громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимиром Шегдою завітали до юридичного відділення Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника». Метою бесіди було поглиблення та розширення знань учнів про права людини, ознайомлення з міжнародно-правовими стандартами прав людини, сприяння вихованню правомірної поведінки. Володимир Ковальчук розказав присутнім, що 10 грудня святкують Міжнародний день прав людини, який було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. Особливу увагу фахівець приділив Конституції України в частині закріплюваних прав і свобод людини і громадянина, а також обговорив випадки, у яких певні права людини можуть обмежуватися і наголосив на важливості дотримання прав людини у всіх сферах життєдіяльності.

Окрім цього, в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук проінформував студентів про систему безоплатної вторинної правової допомоги та процедуру її отримання.

Голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда розказав студентам про завдання, які ставляться до громадської організації, яку він очолює. Це недержавна громадська організація християнсько-соціального напрямку, метою якої є допомога у самодопомозі. Основними  напрямками діяльності організації є сприяння підвищенню професійних знань членів Спілки та їх самореалізації в суспільстві через організацію та проведення семінарів, тренінгів, консультацій для населення (юридичних, економічних, медичних), проведення літніх навчальних таборів для молоді, соціально-благодійна діяльність через реалізацію соціальних проектів. Молодим людям розповіли про небезпечні спільноти, які спонукають дітей до самогубства, пояснили, як працюють подібні угруповання та надали інформацію як вберегти себе у такому випадку.

Окрему увагу було приділено темі булінгу у навчальних закладах. Студентам розказали про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення таких дій та надали рекомендації як захистити себе від булінгу, а також куди звертатися за допомогою у випадку, коли стали його жертвою. На завершення зустрічі студентам були роздані інформаційні матеріали, зокрема, буклети та брошури за темами всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО» і системи безоплатної правової допомоги.