«Потрібно творити власну історію»

«Потрібно творити власну історію» – з такими словами голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран розпочав презентацію всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал», Ч. 1-2 за 2018 рік, який був виданий до 100-річчя ЗУНР. Дійство проходило в обласній бібліотеці для юнацтва, що в Івано-Франківську.

Головний редактор журналу, відомий прикарпатський письменник, секретар Національної спілки письменників України Ярослав Ткачівський спершу «умовно» подякував усім солдатам за те, що зараз ми живі. Звісно протягом презентації доволі часто піднімалося тема терористичних дій на Сході України. Ярослав Ткачівський стисло розповів про зміст деяких попередніх чисел журналу «Перевал». Він зауважив, що в останньому зібрано історичні довідки, спогади та літературні твори від Першої світової до теперішньої війни. Також Ярослав Ткачівський закликав до участі в часописі та співпраці, адже після публікацій в «Перевалі» у молодих талантів з’являються «крила», які допомагають у професійному житті, з’являється можливість дійти до масової аудиторії.

Далі перейняв ініціативу Євген Баран. Цікаво що в усіх числах журналу його публікацій налічується більше ста. «Перевал» видається з 1991 року. З 2014 року він «став» тематичним та почав виходити не квартальником, а піврічником. Одним із найкращих був номер «Шевченківський» за 2014 рік до двохсотріччя поета. Не менш вдалий «Франковий» за 2016 рік до 160-річчя від дня його народження. Одну з причин видання журналу Євген Баран протрактував так: «Що ми варті без пам’яті? Якщо не записано, то й не було!» Ще письменник закликав читати книги, адже відсутність читання є серйозною проблемою. На кінець свого виступу висловив готовність від імені редколегії журналу прийти на зустріч зі студентами груп ПО-12 та ПО-14 Педагогічного відділення Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», які разом із викладачем Богданом Максимцем завітали на презентацію «Перевалу», якщо, звичайно, буде відповідне запрошення від освітнього закладу.

Наступним виступив поет Іван Гаврилович. Він розмірковував про події на Сході України, причини поразки ЗУНР. Також читав свої вірші. Особливо сподобалася присутнім його інтимна лірика.

Після насиченого спілкування із членами редакційної колегії журналу «Перевал» у залі виступив представник ОБСЄ з Великої Британії Девід Вулф. Він виразив неймовірні відчуття від всього почутого, відзначив талант творців журналу та подякував за запрошення на захід. Завершив презентацію дует «Барвінок», який виконав в’язанку українських пісень.