Літня Школа 2018 «Інклюзивна освіта – кроки в майбутнє»

Україна розвиває інклюзивну освіту, копіюючи чи адаптуючи світовий досвід до власної системи освіти, що реформується і змінюється. Оскільки,  це новий напрям освіти, то він знаходиться у стадії становлення і інтенсивного розвитку. Саме ці питання  були головною проблематикою організації та проведення  Літньої  школи 2018 «Інклюзія: кроки у майбутнє». Учасники  Школи активно співпрацювали, будуючи нову систему власне української інклюзії, надаючи їй національного змісту і практики.

Сидорів С.М. викладач Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», будучи випускником програми Державного департаменту Сполучених Штатів Америки «ADA: Інклюзія без кордонів» став одним із  модераторів цього грандіозного заходу.

Впродовж  24-28 червня 2018 року викладачі відділення дошкільної освіти Селепій О.Д., Салига І.М., Скавінська Л.М., Богославець Н.В. мали змогу відвідати Літню школу 2018 «Інклюзія: кроки у майбутнє», яка була зорганізована на базі Вигодського навчально-реабілітаційного центру.

Учасники Літньої школи впродовж 5 днів розглядали актуальні питання інклюзивної освіти  та знайомились із напрацюваннями Вигодського навчально-реабілітаційного центру з означеного питання. Під час сесії проводились дві скайп-конференції з колегами зі США та Канади, а також проведено публічну онлайн-трансляцію роботи однієї із сесій.

«Квартет» наших викладачок запропонував  учасникам Школи  освітній коучинг-інтерактив на тему «Педагогіка партнерства в інклюзивному класі (просторі)».

Інтерактивна форма роботи викликала захоплення не тільки учасників Літньої школи з Хмельниччини, Харкова, Херсона, Львова, але і гостей із США.  Так, Браян Ебері проектний менеджер, співдиректор Інституту інтеграції громад та Глобального ресурсного центру інклюзивної освіти університету Міннесоти Сполучених Штатів Америки, зауважив, що у процесі виконання вправ, справді відчув себе у «шкірі» людини з особливими освітніми потребами.

Педагоги отримали Сертифікати учасників Літньої школи 2018 «Інклюзія: Кроки у майбутнє» та Листи-подяки за сприяння і проведення тренінгу.

Робота Школи була активною і результативною, а також оздоровчо – туристичною, як і належить гуцульському краю.

Дякуємо всім, учасникам Літньої школи  інклюзії, організаторам, меценатам та працівникам Вигодського НРЦ.

Сподіваємося, що ця команда фахівців, допоможе Україні організувати інклюзію, а не ілюзію про неї.